Wat is DBMS? | Soorten DBMS - Scaler-onderwerpen (2024)

Lange tijd bewaarden we informatie op het stuk papier en deze papieren in dossiers die vervolgens in grote rekken werden opgeslagen. Maar in het huidige computertijdperk slaan we gegevens op in dedatabank.

Wanneer we het internet op gaan, staat het altijd klaar om ons sappige hapklare informatie te geven om te leren of om ons te vermaken. Weet jij waar deze informatie vandaan komt? Ja, het komt uit databases.

Om met deze databases te werken gebruiken we software die bekend staat alsDatabasebeheersysteem (DBMS).

Dit Database Management Systeem (DBMS) gebruiken wij om met databases te werken of deze te beheren.

Laten we in dit artikel kijken wat DBMS is en hoe het ons helpt om met databases te werken.

Laten we eerst eens kijken wat een database is.

Wat is databank?

In eenvoudige woorden, een database is de daadwerkelijke opslag van gegevens, waarbij alle informatie op een zodanige manier wordt opgeslagen dat het gemakkelijk wordt om deze op te halen, bij te werken en te verwijderen.

Eenvoudig gezegd is een database de verzameling gegevens die zo is georganiseerd dat het gemakkelijk wordt om die gegevens op te halen, bij te werken en te verwijderen.

Alle gegevens in de database zijn gerangschikt in tabellen, waarbij elke tabel rijen en kolommen bevat. Je kunt je dit voorstellen als een Excel-sheet. Dankzij deze structuur van een database kunnen programmeurs efficiënte databasequery's schrijven om nuttige informatie op websites of in applicaties te presenteren.

Databasequery in DBMSis niets anders dan de logische instructie die helpt om de gegevens in de database te manipuleren. Programmeurs schrijven de gestructureerde query's, ook wel SQL genoemd, om verschillende CRUD-bewerkingen uit te voeren die hieronder worden uitgelegd.

Maar daarvoor hebben we een goed begrip van DBMS nodig.

Om met databases te werken hebben we een database management systeem (DBMS) nodig.

Laten we het bespreken.

Wat is DBMS?

Zoals we eerder hebben besproken, staat DBMS voor Database Management System dat ons helpt om met de databases te werken.

DBMS staat voor Database Management Systeem; het is de software die wordt gebruikt om de databases te bewerken of te beheren. Het belangrijkste werk van DBMS is het bieden van een interface voor de gebruiker om gegevens uit de database te manipuleren.

DBMS fungeert als een tussenlaag tussen de gebruiker en de eigenlijke database. Gebruikers schrijven de logisch gestructureerde query's of programma's met behulp van DBMS en de wijzigingen worden weerspiegeld in de database en deze wijzigingen vinden plaats dankzij het DBMS. U kunt de volgende afbeelding raadplegen om het werk van DBMS te visualiseren.

Wat is DBMS? | Soorten DBMS - Scaler-onderwerpen (1)

We gebruiken DBMS voor zoveel dingen, maar een van de belangrijkste toepassingen is het uitvoeren van de CRUD-bewerkingen op de database. CRUD is een acroniem dat staat voor -

C – Creëer

R – Lees

U - bijwerken

D – Verwijderen

Laten we eens kijkenRUWEin detail om te begrijpen wat DBMS is en het daadwerkelijke werk ervan,

Creëren

Create betekent het maken van tabellen, rijen en kolommen met behulp van DBMS. Dit is de operatie waarbij we de gegevens invoegen en andere nuttige structuren creëren die helpen om efficiënt met de databases te werken. Wanneer sommige gebruikers het formulier op een website invullen, worden er enkele vragen geschreven in de back-end die de invoegbewerking uitvoert om de gegevens van de gebruiker op te slaan.

Lezen

Lezen is een bewerking die zoveel wordt gebruikt in het DBMS. Het is altijd nodig om de gegevens uit de database op te halen. Telkens wanneer je de afbeelding van je vriend op Instagram ziet, wordt deze opgehaald uit de database van Instagram. Het is erg belangrijk om de relevante informatie voor de gebruiker op te halen telkens wanneer hij een applicatie gebruikt.

Update

De update-bewerking wordt gebruikt om de bestaande gegevens uit de database te wijzigen. Er is een knop Altijd bewerken op de sociale media-apps die helpt bij het bijwerken of wijzigen van de informatie in berichten. De updatebewerking moet met de nodige voorzichtigheid worden uitgevoerd in DBMS, zodat we alleen die dingen kunnen bijwerken die moeten worden gewijzigd en niet andere.

Verwijderen

Verwijderen wordt eenvoudigweg gebruikt om het item uit de database te verwijderen. Het moet met extra voorzichtigheid worden gebruikt, zodat nuttige informatie niet wordt verwijderd.

Naast CRUD wordt DBMS ook gebruikt voor gebruikersadministratie. DBMS wordt gebruikt om de gebruikers te registreren of te monitoren.

DBMS helpt bij het handhaven van gegevensbeveiliging, gegevensintegriteit en het helpt ook om de prestaties te bewaken.

In het geval van onverwachte systeemstoringen helpt DBMS om de informatie te herstellen met behulp van verschillende herstelmethoden.

Toepassingen van DMBS

Omdat we zoveel gegevens op zoveel plaatsen moeten opslaan, is er een grote verscheidenheid aan toepassingen voor databasebeheersystemen. Lees meer overToepassing van DBMS.

Bankieren

DBMS wordt gebruikt om informatie over klanten, hun transacties, krediet- en debetgegevens enz. op te slaan in de databases.

Luchtvaartmaatschappijen

Alle gegevens van reserveringen en boekingen worden met behulp van DBMS opgeslagen in databases.

Universiteit

DBMS wordt gebruikt om studentcijfers, details, studiepunten en andere administratieve informatie in de databases op te slaan.

Telecommunicatie

DBMS wordt gebruikt om rekeningen, oproeplogboeken en andere klantinformatie bij te houden.

Bibliotheekbeheer

Het wordt moeilijk om duizenden boeken en de leden in het fysieke register bij te houden. Dus DBMS wordt gebruikt om het gemakkelijk te maken. Met behulp van DBMS kunnen we gegevens opslaan met verschillende boekcategorieën, auteurs en genres.

Sociale media websites

Miljoenen gebruikers gebruiken elke dag sociale-mediasites en er worden tonnen gegevens tussen hen gedeeld. Deze enorme hoeveelheid data wordt beheerd en opgeslagen met behulp van DBMS

Kenmerken van DBMS

Er zijn verschillende kenmerken van databasebeheersystemen, deze kenmerken van DBMS maken het nuttig voor zoveel industriële en commerciële zakelijke toepassingen.

1. Toegangsbeveiliging

Wanneer iemand toegang wil tot de database, moet hij eerst worden geauthenticeerd. DBMS biedt verschillende beveiligingsfuncties zodat ongeautoriseerde gebruikers geen toegang hebben tot de database.

2. Minimale gegevensredundantie

Redundante gegevens betekent dubbele of herhalende gegevens, wat de opslagkosten verhoogt. DBMS biedt ook de functie om gegevensredundantie te verwijderen of te minimaliseren met behulp vannormalisatietechnieken.

3. Verschillende weergaven voor verschillende gebruikers

Verschillende gebruikers moeten worden bediend met de verschillende gegevens voor bijvoorbeeld. Als de leraar zich aanmeldt bij een applicatie, moet hij de aanwezigheid van studenten en de resultaten van alle studenten uit zijn klas kunnen zien. Als een leerling inlogt op de app, kan hij zijn eigen resultaat zien. DBMS biedt ons dus de functionaliteit om verschillende weergaven van gegevens voor verschillende gebruikers te creëren.

4. Omgeving voor meerdere gebruikers voor parallelle gegevenstoegang

DBMS biedt de mogelijkheid om meerdere gebruikers toegang te verlenen, zodat meerdere gebruikers toegang hebben tot de gegevens uit de database. Met deze functionaliteit kunnen moderne applicaties een groot gebruikersbestand aan.

5. Automatische back-up en herstel

DBMS biedt verschillende functionaliteiten om ervoor te zorgen dat gegevens niet beschadigd raken of verloren gaan in pandemische situaties. Er zijn opties zoals rollback en commit die ervoor zorgen dat gegevens kunnen worden hersteld. Rollback is een operatie om de wijzigingen ongedaan te maken en commit is de operatie om de wijzigingen permanent te maken.

6. DBMS volgt de eigenschap ACID

Het is een van de belangrijke eigenschappen van een databasemanagementsysteem dat ervoor zorgt dat de database altijd in goede staat blijft.

Elke bewerking die we uitvoeren op de database met behulp van DBMS staat bekend als detransactieen elk van deze transacties zou deACID eigenschap.

ACID is een acroniemdat staat voor Atomiciteit, Consistentie, Isolatie en Duurzaamheid.

Het is een van de belangrijkste kenmerken van DBMS.

atomiciteit

De transactie blijft er nooit tussen, hij presteert volledig of wordt volledig weggegooid in het geval van een systeem- of DBMS-fout. Lees meer overAtomiciteit in DBMS.

Samenhang

Gegevens zijn erg kostbaar en moeten voor en na de transactie hetzelfde blijven. Het mag geen inconsistent gedrag vertonen met DBMS

Isolatie

Alle transacties moeten van elkaar worden geïsoleerd, wat betekent dat elke transactie van elkaar gescheiden moet zijn, er mag geen interferentie zijn van de ene transactie met de andere.

Duurzaamheid

Na uitvoering van de gehele transactie zouden de gegevens permanent in de database moeten staan. Het moet duurzaam zijn, d.w.z. het moet daar blijven in het geval van een systeemstoring of een systeemcrash.

Verschillende soorten DBMS

Er zijn verschillende soorten databasebeheersystemen gebaseerd op dedatabase structuren. We kunnen gegevens in verschillende formaten ordenen voor verschillende gebruikssituaties.

Laten we deze soorten DBMS een voor een bekijken,

Gecentraliseerd DBMS

In een gecentraliseerde database dient een enkele centrale database gegevens naar meerdere apparaten. Elke gebruiker heeft na authenticatie toegang tot de database en kan ermee werken.

Gedecentraliseerd DBMS

In de decentrale database worden alle gegevens collectief opgeslagen in meerdere databases. Al deze databases zijn met behulp van netwerken met elkaar verbonden. Voor de eindgebruiker lijkt dit hele systeem één samenhangend systeem.

Relationele DBMS

Het relationele databasebeheersysteem wordt ook wel RDBMS genoemd. Het is een van de typen DBMS die veel wordt gebruikt voor commerciële toepassingen. Het bevat tabellen waarin gegevens zijn opgeslagen in de vorm van rijen en kolommen zoals een Excel-blad. Sommige tabellen hebben de onderlinge relatie en de gegevens worden opgehaald met behulp vanoperatie meedoen. Deze join-operatie helpt ons om gegevens uit 2 of meer tabellen te halen met behulp van logische query's.

NoSQL-DBMS

NoSQL of niet-relationele databases zijn de recentelijk populaire databases vanwege hun hoge schaalbaarheid en beschikbaarheid. In dit type database worden de gegevens opgeslagen in verzamelingen en bevat het geen tabellen zoals relationele databases.

Verzameling is eenvoudigweg de groep documenten waarin we gegevens hebben met een vergelijkbare betekenis en een vergelijkbaar doel. Document ziet er als volgt uit -

Wat is DBMS? | Soorten DBMS - Scaler-onderwerpen (2)

In NoSQL kunnen we gegevens zowel in sleutel-waardeparen als met behulp van grafieken opslaan. Het verhoogt de productiviteit aanzienlijk en relatief gezien is het gemakkelijk om ermee te werken.

Hiërarchische DBMS

In hiërarchische databases zijn gegevens gerangschikt in een boomachtig formaat waarbij we een ouder-kindrelatie hebben tussen knooppunten. De ouder kan veel kinderen hebben, maar kinderen bevatten slechts één ouder.

Netwerk-DBMS

Het netwerkdatabasemodel heeft verschillende knooppunten en deze knooppunten zijn met elkaar verbonden. Deze modellen zijn zo complex van aard. Dit model staat meerdere ouders toe voor een enkel kindknooppunt, zodat we er meer gecompliceerde structuren mee kunnen maken.

Objectgeoriënteerd DBMS

Het objectgeoriënteerde databasebeheersysteem is een van de soorten DBMS, waarin gegevens in de objecten worden opgeslagen. Deze objecten worden gemaakt op basis van de klassen. Klassen zijn niets anders dan de beschrijving van een object. Het is vergelijkbaar met objectgeoriënteerde programmeertalen.

Voordelen van DBMS

  1. DBMS is veilig vanwege de authenticatie en gebruikersautorisatie en DBMS is betrouwbaar in het opslaan van de gegevens in de database.
  2. DBMS biedt functionaliteit om deredundantie van gegevensmet behulp van normalisatietechnieken.
  3. DBMS biedt verschillende gegevensweergaven voor verschillende gebruikers.
  4. Er is een mogelijkheid om een ​​back-up te maken en de verloren gegevens in DBMS te herstellen.
  5. DBMS kan worden geïntegreerd met Python, Java of een andere programmeertaal om gebruik te maken van de database.
  6. ACID-eigenschappen zorgen voor gezonde transacties met de database.
  7. Authenticatie en gebruikersautorisatie zorgen voor de veiligheid van het DBMS.

Bekijk dit artikel voor meer informatie overVoordelen van DBMS.

Nadelen van DBMS

  1. Het werken met databasemanagementsystemen is vaak te complex.
  2. Aan de aanschaf van hardware voor gegevensopslag zijn kosten verbonden.
  3. Het opzetten van het DBMS kost tijd.
  4. De meeste commerciële DBMS bevatten betaalde licenties, dus er zijn kosten verbonden aan het gebruik ervan.
  5. Als er geen back-up- en herstelfunctionaliteit in het DBMS is, kan er gegevensverlies optreden in het geval van een systeemstoring of systeemcrash.
  6. Er is een vereiste van geschoold technisch personeel om met DBMS te werken.
  7. Er zijn zoveel kosten verbonden aan de infrastructuur en bekwaam personeel.

Bekijk dit artikel voor meer informatie overNadelen van DBMS.

Conclusie

In dit artikel zagen we DBMS, een veelgebruikt softwareprogramma om met databases te werken. Vanwege verschillende kenmerken werd DBMS erg populair bij commercieel en industrieel gebruik. Er zijn verschillende soorten DBMS die we kunnen gebruiken op basis van onze behoeften.

Zie ook:

  • Wat is DBMS-architectuur?.
  • DBMS-gegevensmodellen.
  • Weergaven in DBMS.
  • Indexering in DBMS.
  • Databasegebruiker in DBMS.
Wat is DBMS? | Soorten DBMS - Scaler-onderwerpen (2024)

FAQs

What is DBMS very short answer? ›

What is DBMS? Database Management Systems (DBMS) are software systems used to store, retrieve, and run queries on data. A DBMS serves as an interface between an end-user and a database, allowing users to create, read, update, and delete data in the database.

Is DBMS easy or hard? ›

Prerequisites. Although DBMS is easy to understand, it is recommended to have fundamental computer knowledge that includes concepts of computer architecture, storage and hardware. Knowledge of data structures and algorithms and programming will be an added benefit.

How do you explain DBMS? ›

A database management system (DBMS) is system software for creating and managing databases. A DBMS makes it possible for end users to create, protect, read, update and delete data in a database.

What is a DBMS choose the best answer? ›

A database management system (DBMS) is a software tool that enables users to manage a database easily. It allows users to access and interact with the underlying data in the database. These actions can range from simply querying data to defining database schemas that fundamentally affect the database structure.

What is DBMS with example? ›

Database management system is a software which is used to manage the database. For example: MySQL, Oracle, etc are a very popular commercial database which is used in different applications.

What is DBMS for beginners? ›

Database Management System (DBMS) is a collection of programs which enables its users to access a database, manipulate data and reporting/representation of data. This is a complete Database Management System tutorial for beginners.

How long does it take to learn database? ›

It should take an average learner about two to three weeks to master the basic concepts of SQL and start working with SQL databases. But in order to start using them effectively in real-world scenarios, you'll need to become quite fluent; and that takes time.

Which DBMS is easy to learn? ›

Microsoft SQL Server is used as the fundamental tool in universities for Web applications and software. SQLite, a powerful Relational Database Management System (RDBMS), is also very easy to learn and to practice simple queries. It is very essential to become familiar with the basics of the most popular SQL Databases.

What are the 4 types of DBMS? ›

Types of DBMS
  • Relational database.
  • Object oriented database.
  • Hierarchical database.
  • Network database.
Jul 3, 2021

What are the 4 types of database? ›

How Many Types of Databases Are There?
  • Hierarchical Databases. Developed in the 1960s, the hierarchical database looks similar to a family tree. ...
  • Relational Databases. Relational databases are a system designed in the 1970s. ...
  • Non-Relational Databases. ...
  • Object oriented databases.

What is primary key in DBMS? ›

A primary key is the column or columns that contain values that uniquely identify each row in a table. A database table must have a primary key for Optim to insert, update, restore, or delete data from a database table. Optim uses primary keys that are defined to the database.

What are the 3 commonly used DBMS nowadays? ›

Finally, according to DB-Engines ranking, as of April 2023*, these are the top 10 database management systems:
  • Oracle.
  • MySQL.
  • Microsoft SQL Server.
  • PostgreSQL.
  • MongoDB.
  • Redis.
  • IBM DB2.
  • Elasticsearch.

What is one to one example in DBMS? ›

Example. Assume that a 'Person' (Id, Age, Name, Address) and a 'Passport' (Passport id, Passport no) are two of the entities. As a result, each individual can only have one passport, and each passport can only belong to one person.

Why should I study DBMS? ›

With DBMS, businesses can increase their access to data and help end users throughout the organizations share the data. As a result, these end users can deliver faster sales and make quicker decisions as they have access to the exact data they need.

What is DBMS Class 8 short answer? ›

A database management system (DBMS) or database system in short, is a software that can be used to create and manage databases. DBMS lets users to create a database, store, manage, update/modify and retrieve data from that database by users or application programs.

What is data definition in DBMS? ›

Data definition is the creation, modification and removal of definitions that define the organization of data in a database. Data retrieval is the retrieval of data from the database which can be used by applications for various purposes.

What is DBMS quizlet? ›

Management System. a set of programs to store and retrieve data. DBMS. (Database Management System) A collection of inter-related data that contains programs to store & access that data in an easy and effective manner.

What is DBMS in terms of database? ›

A database management system (DBMS) is a software application that enables users to create and manage databases. A DBMS can be used to store data for a variety of purposes, including websites, customer information, and inventory tracking.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6088

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.